MALZEMESİ:
50 tane iri kestane
37 kilo şeker
38 bardak su
1 çubuk vanilya
HAZIRLANIŞI:
Misafire ikram edilecek şekerlemelerin en güzeli olan kestane şekeri, çok uğraş ister. Birkaç gün arka arkaya aynı şeyi yapmak insana sıkıcı gelirse de hazırlandıktan sonra yenmesi çok zevkli olur. Dükkanlarda çikolata kağıtlarına sarılmış kırk liraya kadar satılan kestane şekerinin evde yapılması çok ucuza mal olur.5 tane iri kestane alarak üst kabuklarını bıçakla çizerek bol suyla ateşe oturtmalı. Tencere ateşte üç saat kalacak içindeki su çok sıcak olmalı fakat kaynamamalı. Küllü ateşte su içinde kestanelerin iç kabukları yumuşar, bunları dikkatle keskin bir bıçak veya çakıyla soymalı. Zor görünen bu iş biraz itina edilirse kolayca yapılır. Diğer taraftan bir kilo şekere iki bardak su ve bir çubuk vanilya koyarak ateşte kaynatmalı. Kıvamı gelince ateşten indirmeli. Ilık olunca içine kestaneleri dizmeli ve üç gün böylece bırakmalı Dördüncü gün su dolu büyük bir tencereyi ateşe koymalı, su ısınınca içersine kestaneler bulunan tencereyi oturtmalı ve böylece altı saat pişirmeli. Tencereleri ateşten indirerek olduğu gibi soğumaya bırakmalı Ertesi gün ayni iş yapılmalı, yani su dolu tencere içine oturtulan kestaneler, bu su vasıtasıyla 5–6 saat bir kere daha pişirilmelidir Bu son pişirmedir. Kestane tencereyi sıcak sulu tencerenin içinden alıp bir kenara bırakmalı, soğuduktan sonra kestanelerin bütün halini bozmadan tencerede1 çıkarmalı, fazla derin olmayan kaba koyup saklanmalıdır. Misafire istendiği zaman ikram edilebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder